Καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που χρήζουν φροντίδας πρέπει να προστατευτούν από τον κορονοϊό.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021
Συντάκτης: Christoph Christoph Detrée

Η σημασία του καθαρού και απαλλαγμένου από ιούς αέρα σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καταδεικνύεται από την τρέχουσα αύξηση των περιστατικών μόλυνσης σε κέντρα φροντίδας και ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

 

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων Χάουζ Γιακόμπους στο Όστχόφεν, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί θετικοί στον κορονοϊό 52 διαμένοντες και εργαζόμενοι, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του οίκου ευγηρίας, όλα τα άτομα που μολύνθηκαν είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Η ευρεία αυτή εξάπλωση συγκαταλέγεται στη μεγάλη λίστα των επιδημιολογικών εξάρσεων του ιού SARS CoV-2 σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στον οίκο ευγηρίας Χάουζ Ρέμπενμπλιούτε στην πόλη Κίπενχάιμ στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Badische Zeitung» που βασίστηκε σε δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής υγειονομικής αρχής και της διοίκησης του οίκου ευγηρίας. 26 διαμένοντες και 12 εργαζόμενοι ανευρέθηκαν θετικοί στον ιό. Και σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα που μολύνθηκαν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρως εμβολιασμένα.

Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει πλήρως από τον κίνδυνο μόλυνσης

 

Ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό ότι η χορήγηση δύο και τριών δόσεων εμβολίου από μόνη της δεν παρέχει επαρκή προστασία σε ηλικιωμένους, άτομα που χρήζουν φροντίδας και κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αντιθέτως, πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των χώρων των ιδρυμάτων, καθώς σε σχετικά στενούς κοινόχρηστους χώρους οι αερομεταφερόμενες μολυσματικές ασθένειες μεταδίδονται με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα μέσω του εισπνεόμενου αέρα στους διαμένοντες με ασθενέστερο ανοσοποιητικό. Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι η νέα μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται ακόμα πιο γρήγορα μέσω του αέρα σε σχέση με την αρχική εκδοχή του ιού. Ακόμα και η περιορισμένη έκθεση σε μολυσμένο αέρα μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε μόλυνση των αεραγωγών.

Δρ. Γκέρχαρντ Σόιχ: «Μια πληγή ανοιχτή»

 

O Δρ. Γκέρχαρντ Σόιχ (Dr. Gerhard Scheuch), ερευνητής αερολυμάτων και πρώην πρόεδρος της ISAM (Διεθνής Εταιρεία Μελέτης Αερολυμάτων σε Ιατρικές Εφαρμογές) περιγράφει την κατάσταση με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο. Ο επιστήμονας επεσήμανε ήδη από πολύ νωρίς τη δυνατότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω αερολυμάτων. Τάσσεται υπέρ της χρήσης φορητών καθαριστών αέρα σε οίκους ευγηρίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα επιμέρους κρατίδια έχουν ανακοινώσει κατάλληλα προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης των αρμόδιων φορέων για την απόκτηση τέτοιου είδους συσκευών. Για ιδρύματα φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα σχετική πρόβλεψη. Κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Stern, ο επιστήμονας περιέγραψε την κατάσταση σαν «μια πληγή ανοιχτή», καθώς παρά την επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους, δεν έχουν εγκατασταθεί φορητές συσκευές φιλτραρίσματος του αέρα σε οίκους ευγηρίας.

Ο μη μολυσμένος αέρας είναι η καλύτερη προστασία από τον κορονοϊό

 

«Η υψηλή ποιότητα του αέρα είναι απαραίτητη για την προστασία των διαμενόντων σε μονάδες φροντίδας», δηλώνει ο Γιόχεμ Βάινγκαρτς (Jochem Weingartz), ειδικός σε θέματα ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους ο οποίος συμπληρώνει: «ένας φορητός καθαριστής αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+ απαλλάσσει τον αέρα σχεδόν εξ ολοκλήρου (σχεδόν 100%) από όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 99,995%. Ωστόσο, δεν φιλτράρονται μόνο ιοί, όπως ο κορονοϊός ή ο ιός της γρίπης. Η εφαρμογή τους ενδείκνυται ιδιαίτερα σε χώρους όπου διαμένουν ηλικιωμένοι με παθήσεις του αναπνευστικού καθώς φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης, τα αλλεργιογόνα και τη γύρη σχεδόν εξ ολοκλήρου και χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα, εξασφαλίζοντας έτσι καθαρό αέρα κορυφαίας ποιότητας».

Καθαριστής αέρα TAC V+ – μέγιστη προστασία κατά των μολύνσεων με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ποιότητας της ζωής στον καιρό της πανδημίας του κορονοϊού

 

«Εξετάσαμε πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω το ήδη πολύ σχολαστικό πρωτόκολλο υγιεινής που ακολουθούμε, ώστε να εγγυηθούμε την καλύτερη δυνατή προστασία των ηλικιωμένων και των εργαζομένων μας», δήλωσε ο Χαρμ-Χέντρικ Μιόλερ (Harm-Hendrik Möller), διευθυντής του κέντρου φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων Καρολίνενχάιμ στην πόλη Λάγκε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η χρονιά που πέρασε μας έδειξε ένα πράγμα: άπαξ και ο κορονοϊός «χτυπήσει» την πόρτα ενός οίκου ευγηρίας ή μιας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα είναι μεγάλος. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να βασιστεί μόνο στον εμβολιασμό, στα συνήθη μέτρα υγιεινής και στον συχνό, όπως συνιστάται ευρέως, αερισμό του χώρου, για την προστασία των διαμενόντων που διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο. Σύντομα λήφθηκε η απόφαση για την πραγματοποίηση ενός σημαντικού βήματος προς την ενίσχυση της προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων μέσω της απόκτησης φορητών καθαριστών αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+. Όλοι οι χώροι διαβίωσης εξοπλίστηκαν με φορητούς καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης.

Τα ιογόνα σωματίδια που θα αιωρούνταν ως αερόλυμα σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους για ώρες χωρίς να αντιμετωπιστούν με κάποιο τεχνικό μέσο, απομακρύνονται πλέον από τον αέρα με τον καθαριστή υψηλής απόδοσης TAC με φίλτρα HEPA κατηγορίας 14 (πιστοποιημένα κατά το πρότυπο EN 1822). Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους καθαριστές αέρα, δεν απομακρύνει απλώς τα παθογόνα σωματίδια από τον αέρα, αλλά επίσης τα εξοντώνει μέσω μιας διαδικασίας θερμικής απολύμανσης που εκτελείται σε ειδικό φίλτρο με αντοχή στη θερμότητα. Αυτό που ακούγεται περίπλοκο, συντελείται εντελώς αυτόματα τις βραδινές ώρες. Τότε, η συσκευή θερμαίνει μέσα σε λίγη ώρα το ειδικό φίλτρο στους 100° C, προκειμένου οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν δεσμευτεί στο φίλτρο να εξαλειφθούν επιτυχώς και αξιόπιστα. Η ασφάλεια της χρήσης είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που καθιστά τους καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+ τόσο μοναδικούς.
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Χαρμ-Χέντρικ Μιόλερ, ολοένα και περισσότεροι διευθυντές οίκων ευγηρίας και φροντίδας ηλικιωμένων ενισχύουν τα μέτρα προστασίας και το πρωτόκολλο ασφαλείας με την τεχνική λύση καθαρισμού αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+.
Πέραν της προστασίας της υγείας πρέπει επίσης να διαφυλαχτεί η ποιότητα ζωής των διαμενόντων. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια μπορεί ήδη να μην εφαρμόζουν σωστά τους συνήθεις κανόνες υγιεινής και τήρησης των αποστάσεων και να βιώνουν έντονη ανασφάλεια όταν δεν δέχονται τους επισκέπτες τους, επειδή μια ολόκληρη μονάδα μπορεί να μπει σε καραντίνα. Με τους καθαριστές αέρα της σειράς TAC, ωστόσο, οι διαμένοντες παραμένουν προστατευμένοι με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να βιώνουν σοβαρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και το οικείο περιβάλλον τους.
Καθαριστής αέρα TAC V+ – προτείνεται από κορυφαίους επιστήμονες
Ο καθηγητής Δρ. Κρίστιαν Κέλερ (Dr. Christian Kähler), διευθυντής του Ινστιτούτου Μηχανικής Ρευστών και Αεροδυναμικής του Πανεπιστημίου των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο συνιστά – από επιστημονική άποψη – τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+. Ο ειδικός επί των αερολυμάτων, που όπως και ο Δρ. Γκέρχαρντ Σόιχ ερευνά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια την παραγωγή, την εξάπλωση και την εξάτμιση αερολυμάτων, έχει διενεργήσει αρκετές μελέτες γύρω από την αποτελεσματικότητα των καθαριστών αέρα Trotec. Στις αξιολογήσεις του ο Κέλερ συνάγει το εξής συμπέρασμα: «Υπό συνθήκες συνεχούς λειτουργίας αυτών των συστημάτων, δεν είναι δυνατή η συγκέντρωση ποσοτήτων αερολυμάτων, ικανών να προκαλέσουν μόλυνση, σε έναν χώρο!»
Μια σημαντική παράμετρος όσον αφορά την προμήθεια καθαριστών αέρα είναι, ωστόσο, ότι οι συσκευές ικανοποιούν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς την απόδοση καθαρισμού του αέρα και την ποιότητα φιλτραρίσματος, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο Κέλερ στα σχόλια του. Δεν είναι όλοι οι καθαριστές αέρα κατάλληλοι για το φιλτράρισμα σωματιδίων αερολύματος με μέγεθος στην περιοχή του μικρομέτρου.

Για αποτελεσματικό φιλτράρισμα των ιών σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οι καθαριστές αέρα πρέπει να πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

1. Η παροχή του καθαριστή αέρα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένη με βάση τις διαστάσεις του χώρου, ώστε να γίνονται έξι ανανεώσεις του αέρα ανά ώρα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να επιτευχθεί και να διασφαλιστεί η μείωση της συγκέντρωσης των αερολυμάτων στον χώρο μέσα σε λίγα λεπτά. Xάρη στην υψηλή παροχή αέρα που φτάνει τα 2.200 m³/h, oι καθαριστές υψηλής απόδοσης της σειράς TAC επιτυγχάνουν συχνά υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης του αέρα ανά ώρα προσφέροντας έτσι ενισχυμένο επίπεδο προστασίας, για παράδειγμα σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης ή σε πολυσύχναστους χώρους επισκεψιμότητας ή μόνιμης διαβίωσης.

2. Το χρησιμοποιούμενο φίλτρο πρέπει να είναι πιστοποιημένο κατά DIN EN 1822. Αποκλειστικά τα φίλτρα υψηλής απόδοσης HEPA H14 που πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου EN 1822 και χρησιμοποιούνται επίσης στα συστήματα TAC V+, TAC M και TAC ECO, μπορούν να φιλτράρουν ακόμα και αερολύματα επιβαρυμένα με ιογόνα σωματίδια μεγέθους μικρότερου του 1 μικρομέτρου (0,1-0,3 µm) και μάλιστα σε ποσοστό 99,995%. Συνεπώς, τα φίλτρα HEPA H14 έχουν δέκα φορές υψηλότερη απόδοση φιλτραρίσματος από τα φίλτρα HEPA H13, των οποίων η απόδοση φιλτραρίσματος βακτηρίων μεγάλου μεγέθους παραμένει συγκρίσιμα καλή. Ωστόσο, διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές στο λεγόμενο μέγεθος MPPS (το πιο διεισδυτικό μέγεθος σωματιδίων), κατά το φιλτράρισμα ιών και αερολυμάτων. Ως προς αυτό, σημαντική είναι η θέση της ομάδας έργου Labortechnik (ELATEC), που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την ομοσπονδιακή αρχή προστασίας της εργασίας και της υγείας στην εργασία, όπως διατυπώνεται στην απόφαση «Χρήση φίλτρων HEPA σε συστήματα καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων (απόφαση 16/2010)» στην οποία συγκεκριμένα αναφέρεται «Τα φίλτρα HEPA πρέπει να είναι τουλάχιστον κατηγορίας H14 σύμφωνα με το πρότυπο DIN EN 1822-1».

3. Ο καθαριστής αέρας πρέπει να πληροί επαρκώς τις απαιτήσεις όσον αφορά τη στάθμη θορύβου, ώστε η λειτουργία του να μην είναι ενοχλητική. Όσο πιο θορυβώδης είναι η λειτουργία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η συσκευή να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να μη λειτουργείται ορίζοντας την απαιτούμενη παροχή. Χάρη στον σχεδιασμό της, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με ειδικούς επί της μηχανικής των ρευστών, και εξασφαλίζει βελτιστοποιημένη ταχύτητα ροής αέρα κατά τη διαδικασία καθαρισμού και συνεπαγόμενα στάθμη θορύβου, οι καθαριστές αέρα TAC καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα παράγοντας θόρυβο έντασης μόλις 30 db ο οποίος γίνεται οριακά αντιληπτός.

Οι φορητοί καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+ πληρούν και με το παραπάνω τα εν λόγω κριτήρια που ορίζει ο καθ. Κέλερ. Η συσκευή σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στη Γερμανία (Χάινσμπεργκ), ενώ γίνονται παραδόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης από επιχειρηματικής άποψης και συγκεκριμένα των εστιατορίων, των υπηρεσιών, των σχολείων και των ιδρυμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν ήδη τη συσκευή καθαρισμού υψηλής απόδοσης TAC V+ καταδεικνύει τη δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα του καθαρισμού του αέρα με τα συστήματα TAC V+.
Οι φορητοί καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης της σειράς TAC διατίθενται σε διάφορα χρώματα και εκδόσεις στο κατάστημα της Trotec.
Μάθετε τα πάντα για τους καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC σήμερα
Με τους καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης της σειράς TAC, η Trotec προσφέρει επαγγελματικές λύσεις για φιλτραρισμένο καθαρό αέρα υψηλής ποιότητας σε οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εξασφαλίζοντας καθαρό αέρα, απαλλαγμένο στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τους ιούς, τα συστήματα TAC V+ εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας των διαμενόντων σε οίκους ευγηρίας και των ατόμων που χρήζουν φροντίδας, των εργαζομένων και των επισκεπτών.
Όλες οι σημαντικές πληροφορίες, τα τεχνικά στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα των καθαριστών αέρα υψηλής απόδοσης TAC περιλαμβάνονται στο 20σέλιδο συμβουλευτικό έντυπο «Reine, gesündere Raumluft für wirksamen Gesundheitsschutz (Καθαρός, πιο υγιεινός αέρας για αποτελεσματική προστασία της υγείας)», το οποίο έχουμε συντάξει για εσάς και μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή αρχείου .pdf παρακάτω.