Πώς να προστατεύσετε τους εργαζόμενούς σας από τον κορονοϊό.

Η αόρατη απειλή της μόλυνσης αιωρείται στην ατμόσφαιρα

Είτε πρόκειται για γραφεία ανοικτού τύπου, αίθουσες συσκέψεων, χώροι εστίασης προσωπικού ή χώρους κοινωνικοποίησης, η αόρατη απειλή της μόλυνσης αιωρείται στην ατμόσφαιρα: «Γνωρίζουμε ότι το 99,9% όλων των μολύνσεων συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους», δηλώνει ο Δρ. Γκέρχαρντ Σλόιχ (Dr. Gerhard Scheuch), πρώην πρόεδρος της ISAM (Διεθνής Εταιρεία Μελέτης Αερολυμάτων σε Ιατρικές Εφαρμογές) και επί του παρόντος ένας από τους πιο περιζήτητους ερευνητές αερολυμάτων στη Γερμανία, σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφικού περιεχομένου τηλεοπτική εκπομπή WDR aktuell. «Το 99,9% σε εσωτερικούς και το 0,1% σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης, γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, όπως σε πυκνοκατοικημένα οικιστικά περιβάλλοντα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος».

Καθοριστικής σημασίας για τον κίνδυνο μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους είναι η διάρκεια, δηλαδή το διάστημα παραμονής των μολυσματικών σωματιδίων αερολύματος στον εισπνεόμενο αέρα. Το αερόλυμα είναι ένα μείγμα σε αέρια μορφή που παράγεται στους πνεύμονες και το οποίο όταν προέρχεται από νοσούντα άτομα είναι επιβαρυμένο με ιικό φορτίο. Τα μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος απελευθερώνονται στον χώρο κυρίως μέσω της αναπνοής και της ομιλίας. Ενώ τα μεγαλύτερα σταγονίδια κατακρημνίζονται γρήγορα στο έδαφος λόγω της βαρύτητας, συνήθως σε απόσταση 1,5 μέτρου από το άτομο από το οποίο προήλθαν (εξ ου και ο κανόνας περί τήρησης ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου), τα ελαφρύτερα και αόρατα σωματίδια αιωρούνται λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους (περ. 0,1-0,3 µm) έως και αρκετές ώρες στον χώρο, ενώ μερικές φορές μεταδίδονται μέσω των συστημάτων εξαερισμού και εισέρχονται αθόρυβα στους πνεύμονες διά της εισπνοής σε απόσταση πολλών μέτρων από την πηγή προέλευσής τους. Σε αντίθεση με τον εισπνεόμενο αέρα σε υπαίθρους χώρους όπου τα αερολύματα αποκτούν πιο αραιή σύσταση και διαχέονται στην ατμόσφαιρα λόγω της ανάμειξης με τον καθαρό φρέσκο αέρα, η συγκέντρωση των αερολυμάτων σε κλειστούς χώρους παραμένει υψηλή και μάλιστα αυξάνεται περαιτέρω με κάθε εκπνοή. Όσο πιο πολύ και σε όσο μεγαλύτερη συγκέντρωση παραμένουν τα σωματίδια στον εισπνεόμενο αέρα, τόσο πιο γρήγορα εισέρχονται στην αναπνευστική οδό και προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις.

 

Ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης διαπιστώνει ο ερευνητής αερολυμάτων Σλόιχ στους χώρους εργασίας όπου κατά κανόνα συνυπάρχουν πολλά άτομα σε έναν χώρο και μοιράζονται τον ίδιο αέρα. Οι μάσκες και οι προσωπίδες προστασίας προστατεύουν, ωστόσο, από τον κίνδυνο άμεσης μόλυνσης μέσω σταγονιδίων. Αλλά όποιος παραμένει με πολλά άτομα στον ίδιο χώρο, εισπνέει μετά από λίγα λεπτά τον αέρα που είχε προηγουμένως εκπνεύσει ένα άλλο άτομο και ο οποίος ενδεχομένως ήταν επιβαρυμένος με μολυσματικό ιικό φορτίο.

 

 1. Οι καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης εξασφαλίζουν εισπνεόμενο αέρα απαλλαγμένο από ιούς στους χώρους εργασίας

Τα ιογόνα σωματίδια αερολύματος που απαντώνται στον εισπνεόμενο αέρα είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού SARS CoV-2. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια απομακρύνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και με αξιόπιστο τρόπο από τον αέρα με τη χρήση ενός καθαριστή υψηλής απόδοσης της σειράς TAC ή της σειράς AirgoClean. Ο καθαριστής αέρα φιλτράρει τον αέρα και ελαχιστοποιεί τον έμμεσο κίνδυνο μόλυνσης, διατηρώντας το ιικό φορτίο στον χώρο σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Ο μαζικός αερισμός του χώρου δεν είναι πλέον απαραίτητος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι χώροι γραφείων να διατηρούνται ζεστοί και να πρέπει να αερίζονται μόνο για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα CO2, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη κόπωση των εργαζομένων και να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Ο αερισμός μπορεί να περιοριστεί τις ώρες των διαλειμμάτων με στόχο τη διοχέτευση του χρησιμοποιημένου αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον και την εισαγωγή φρέσκου αέρα στον χώρο.

Πώς μπορούν να προληφθούν οι μολύνσεις σε χώρους γραφείων;

Ο καθηγητής Δρ. Κρίστιαν Κέλερ (Dr. Christian Kähler) τάσσεται υπέρ της εκτεταμένης χρήσης φορητών καθαριστών αέρα σε χώρους γραφείων, αλλά και σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και γηροκομεία. Ως διευθυντής του Ινστιτούτου Μηχανικής Ρευστών και Αεροδυναμικής του Πανεπιστημίου των Ενόπλων Δυνάμεων του Μονάχου, ο Κέλερ ασχολείται συστηματικά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια με τη μελέτη της παραγωγής, της εξάπλωσης και της εξάτμισης των σωματιδίων αερολυμάτων στον χώρο. Ως ερευνητής ειδικευμένος στη μελέτη των αερολυμάτων συστήνει, βασιζόμενος στα επιστημονικά ευρήματα, τη χρήση των φορητών καθαριστών αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+, οι οποίοι αποτέλεσαν και το αντικείμενο των ερευνών του από την έναρξη της πανδημίας. Όσον αφορά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας φιλτραρίσματος, ο επιστήμονας καταλήγει στο συμπέρασμα: «Υπό συνθήκες συνεχούς λειτουργίας αυτών των καθαριστών, δεν είναι δυνατή η συγκέντρωση ποσοτήτων αερολυμάτων, ικανών να προκαλέσουν μόλυνση, σε έναν χώρο!»

 

Οι καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC V+ νέας γενιάς είναι άμεσα διαθέσιμοι και έρχονται να προσφέρουν ακόμα υψηλότερη απόδοση με μειωμένη -κατά το ήμισυ- κατανάλωση ενέργειας. Η αξία τους είναι αυταπόδεικτη…

Τι κάνει τους καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC τόσο μοναδικούς;

Η έμφαση στη λεπτομέρεια και το ασυναγώνιστο συνολικό αποτέλεσμα. Χάρη σε αυτά τα πλεονεκτήματα, οι καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης TAC εγγυώνται μια τεχνικά αποτελεσματική και εξαιρετικά ευέλικτη λύση για την αποτροπή του κινδύνου αερογενούς μετάδοσης του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους.

 • Εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή για επαγγελματική χρήση
 • Μεγάλη ευελιξία χρήσης χάρη στη δυνατότητα μεταφοράς και την εγκατάσταση σε χώρους όπου απαιτείται υψηλή προστασία από τον κίνδυνο αερογενούς μετάδοσης
 • Παροχή αέρα έως και 2.100 m³
 • Φίλτρο HEPA H14 υψηλής απόδοσης συμμορφούμενο με το πρότυπο EN 1822
 • Σταθερή ροή αέρα, ακόμα και σε περίπτωση εκτεταμένης συσσώρευσης ρύπων και ακαθαρσιών στο φίλτρο
 • Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία χάρη στη δυνατότητα ευέλικτης ρύθμισης
 • Ένδειξη αλλαγής φίλτρου ελεγχόμενες από αισθητήρες (κύριο φίλτρο και προφίλτρο) για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 • Εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου
 • Made in Germany / Κατασκευασμένο στη Γερμανία

 

Αποκλειστικά στα μοντέλα TAC V+ και TAC XT:

 • Απολύμανση φίλτρου για μεγαλύτερη ασφάλεια
 • Αναγέννηση φίλτρου για ενισχυμένη υγιεινή
 • Χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος συντήρησης λόγω της θερμικής επεξεργασίας των φίλτρων
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λιγότερες αλλαγές φίλτρων

 

Γιατί η κατανάλωση ενέργειας του νέου καθαριστή TAC V+ είναι τόσο χαμηλή;

Ένα βασικό κριτήριο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αγορά ενός φορητού καθαριστή αέρα είναι το κόστος λειτουργίας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τις εργασίες συντήρησης του μηχανήματος, λαμβάνοντας ως δεδομένο την αδιάλειπτη λειτουργία του 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με στόχο την απαλλαγή του αέρα από ιούς, βακτήρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες που λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία. Αναμένεται ότι οι ενεργειακές δαπάνες όχι απλώς δεν θα μειωθούν στο μέλλον στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης που προωθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν περαιτέρω.

«Καθημερινά, λαμβάνουμε τα σχόλια των πελατών μας σχετικά με τις τεράστιες πιέσεις αναφορικά με τις δαπάνες υπό τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη χρήση ή μη φορητών καθαριστών αέρα σε επιχειρήσεις, σχολεία ή γηροκομεία. Πολλές περιφέρειες και δήμοι καλούνται να διαχειριστούν δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ η ίδια η οικονομία ανακάμπτει στο σύνολό της με σχετικά αργούς ρυθμούς από τις επιπτώσεις των επιβαλλόμενων lockdown στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, ένας από τους θεμελιώδεις στόχους των καθαριστών TAC V+ νέας γενιάς είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, του λειτουργικού κόστους στο ελάχιστο, διατηρώντας παράλληλα την απόδοση καθαρισμού και φιλτραρίσματος του αέρα σταθερά υψηλή. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ περήφανος που καταφέραμε να μειώσουμε σε ποσοστό 50% την ενέργεια που καταναλώνουν οι καθαριστές TAC V+ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απολύμανσης», αναφέρει ο Γιόχεμ Βάινγκαρτς (Jochem Weingartz), επικεφαλής της ομάδας καινοτομίας της Trotec που ασχολείται με την κατασκευή φορητών καθαριστών αέρα, εν αναμονή της άφιξης της νέας γενιάς καθαριστών και της αντικατάστασης των προηγούμενων μοντέλων της σειράς TAC. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μέσω του ιδιαίτερα περίπλοκου επανασχεδιασμού της διαδικασίας θερμικής απολύμανσης».